DEĞİŞTİREN ADIMLAR DERNEĞİ
Mentörler:
Şebnem Yaşaroğulları
Zeynep Ufuk Ünal
Çırak Mentör:
Kübra Özdemir
STK Temsilcisi:
Barış Oktay
Hale Yıldız
Katılımcılar:
Ahmet Mete Erol
Ecem Ayan
Fatma Kılıç
Feyza Çelebi
Gökçe Yetkin
Gülsün Esin Can
Merve Karagöz
Mustafa Koç
Serhat Kaya
Zeynep Yılmaz
Zübeyde Yılmaz
RENGİMLE GELDİM
Projenin Amacı:
Bu projeyle, Değiştiren Adımlar Derneği’nin mevcut sosyal medya hesaplarının ve web sayfasının güçlendirilerek derneğin dijital görünürlüğünün arttırılmasıyla; derneğin süreğen faaliyetleri doğrultusunda ve Renkli Kampüs projesi özelinde daha geniş kitlelere ulaşılması amaçlanmaktadır. Renkli Kampüs katılımcı yelpazesinin çeşitlendirilmesi ve bu çeşitlilik bağlamında kapsayıcılığın artırılması da projenin temel amaçları arasındadır.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
Mentörler:
Uğur Öncü
Dilek Gürsoy
Çırak Mentör:
Ece Aksu
STK Temsilcisi:
Erdem Kartal
Katılımcılar:
Asude Bülbül
Remziye Taşkın
Ayşe Tosun
Berna Nur Güven
Beyza Yarış
Cansu Arıca
Emirhan Değirmencioğlu
Fatih Yüksek
Gülsüm Karadeniz
Merve Ayanoğlu
Süreyya Türk
Yiğit Karataş
Yunus Şimşek
ÇYDD İLE UMUTLA ERİŞİLEBİLİRLİK
Bizler Renkli Kampüs 8. Dönem katılımcılarından oluşan bir ekip olarak engellenen bireylerin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bünyesindeki oran düşüklüğünü fark ederek hem engellenen bireylerin aktiflikleri hem de üye sayısının artırılmasına yönelik bir proje yolculuğuna çıktık.
PROJE HEDEFLERİMİZ
- 18-25 yaş aralığındaki engelli/ engellenen bireylerin dernek içindeki oranını yükseltmek.
- ÇYDD’nin daha erişilebilir bir dernek olmasına katkı sağlamak.
- Engellenen bireylerin topluma katılımını sağlayacak ve kariyer gelişimini destekleyecek alternatif bir kanal oluşturmak.
- Hem kendimizin hem de dernek üyelerinin farkındalığını arttırmak.
NELER YAPTIK?
- Bp ile beraber 25 engellenen kız öğrenciye tablet desteği ve eğitim hayatı boyunca burs imkanı sağladık.
- Okula erişimi zor olan engellenen bir öğrenciye kitap, kırtasiye desteği vb. yardımlar sağladık.
- Dernek içerisinde engellenen bireylere yönelik bir komisyon kurulmasına ön ayak olduk.
- Dernek içerisinde belli bir farkındalık oluşmasına yardımcı olduk.
- Bu farkındalık sayesinde Şişhane binasının yenileme için oluşturulan mimari proje maddelerine “engellenen erişilebilirliği” şartı konuldu.
Mentörler:
Cenk Kocabaş
Özlem Alev Atış
Çırak Mentör:
Yekta Tenlik
STK Temsilcisi:
Çağla Aktaş Aytöre
Katılımcılar:
Aleyna Naz Çelimli
Beyza Çelik
Elçim Öztürk
Elif Ece Kurt
Enes Kakşi
Feyza Nur Yıldırım
Kamer Gülçin Yılmaz
Muhammed İşlek
Semra Ceviz
Yonca Hazar
Zeynep Bal
KÖKLERİNE SAHİP ÇIK
Köklerine Sahip Çık Projesi, yaşlıların topluma entegrasyonunu ve yaşlılık üzerine farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu doğrultuda yaşlıların sesi olmak ve ötekileştirmelerin önüne geçmek gibi hedefleri de kapsayan proje, ismini yaşlıları toplumun kökleri olarak görmesinden ve projenin amaçları temelinde dallanıp yeşermesinden almaktadır. Kendilerini köklerine sahip çıkarken olgunlaşan meyvelere benzeten Köklerine Sahip Çık Projesi Ekibi, amaçları doğrultusunda iş birliğinde oldukları Hayat Boyu Hayat Dolu Derneği aracılığı ile Bomonti Huzurevi ile iletişime geçerek faaliyetlerine başlamışlardır. Huzurevindeki büyükleri için yılbaşı kartları ve kurabiyeleri hazırlayan ve kartları yeni yıl dilekleri ile tek tek dolduran Proje Ekibi, sosyalleşme hedeflerine ulaşmışlardır. Süreç, huzurevi sakinlerinden gelen teşekkür videoları ve karşılığında gençlerin onlara hazırladığı kendilerini tanıtım videoları ile devam etmiştir. Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında gençlerin yaşlılara nasıl sahip çıkabileceği hakkında tavsiyeler veren bir gönderi hazırlanmıştır. Aynı hafta, yaşlı farkındalığını arttırmak amacıyla #köklerimesahipçıkıyorum etiketi altında bir sosyal medya challenge ‘ı başlatılmıştır. Proje ekibinin kendi köklerine yani çevrelerindeki yaşlılara; yakınlarına nasıl sahip çıktığını gösteren challenge hem yaşlı farkındalığı hem de derneğin tanınırlığı için önemli olmuştur.
Ayrıca 82 katılımcı ile genç ve yaşlı arasındaki köprüleri kurmayı hedefleyen bir farkındalık anketi yapılmıştır. En güncel ve en etkili faaliyet ise Yaşlılara Saygı Haftası’nda paylaşılan ekip üyelerinin Huzurevindeki yaşlıları için hazırladığı Potpuri çalışması olmuştur. Proje ekibi tarafından söylenen potpuri çalışması dans ve alkışlar ile dolu bir video ile hayat bulmuştur. Huzurevi sakinlerini de gençliklerine götüren eğlenceli bir çalışma olmuştur.
YANINDAYIZ DERNEĞİ
Mentörler:
Derya Kılıçalp
Sinan Yoğunali
Çırak Mentör:
Beyza Yıldırım
STK Temsilcisi:
Ali Mert Karaköy
Katılımcılar:
İlhan CEYLAN
Merve GÜRCAN
Şeyma GENÇ
Umutcan MİROĞLU
Hakan ÖZALKAN
Fatih ŞAHİN
Fatmanur ERSİN
Buse GÜREL
FLÖRTÜM ŞİDDETSİZ OLSUN
Flörtüm Şiddetsiz olsun projesi; flört şiddetinin “psikolojik şiddet” unsurunu ele alan ve üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturmayı amaçlayan bir projedir. Bu amaçla öğrenci kulüpleri aracılığıyla öğrencileri yazılı, sözlü ,sesli içeriklerin, kaynakların ve uygulamaların bulunduğu rehber olacak bir kitle buluşturur. Akran etkisi ile öğrencilerin engellenebilir,önlenebilir, öğrenilebilir tutum ve davranışlarda olumlu ve kalıcı etki etki yaratmayı hedefler.
Mentörler:
İdil Seven
Dilda Gümüşçü
Çırak Mentör:
Zeynep Sayıner
STK Temsilcisi:
Bahar Özay
Katılımcılar:
Ayşen Demirtaş
Betül Çelik
Beyza Güneş
Dilba Anuk
Fatma Yıldız
Leyla Türk
Mehmet Eren Mıhçı
Sefer Saatçi
Yusuf İzettin Biçer
PLASTİĞE KAÇMA
Proje Amaçları:
- Plastik farkındalığı yaratmak
- Çocuklarda ve gençlerde çevre bilinci oluşturmak adına örnek bir proje yürütmek.
- Plâstik ürünlere doğa dostu alternatifler sunarak insanları bu ürünlerin kullanımına teşvik etmek
- Tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltmak
YÜZÜMLE MUTLUYUM DERNEĞİ
Mentör:
Ela Horozoğlu
Elif Şenle
Çırak Mentör:
Esra Gayretli
STK Temsilcisi:
Aysun Aktaç
Katılımcılar:
Batuhan Kaya
Berfin Değirmenci
Şevval Ancın
Yusuf Şahin Yılmaz
Ömer Yılmaz
Ayşe Terziören
İrem Erdem
EŞİT YÜZLER GÜÇLÜ KAZANIMLAR
Bizler, Eşit Yüzler Güçlü Kazanımlar ekibi, Yüzümle Mutluyum Derneği ile ortak hareket ederek, derneğin bilinirliğinin artması ve yüz bölgesinde görünür farklılığı olan bireylerin toplumda yaşadığı sorunların çözülmesi ve sosyal farkındalığın artması için kasım ayından nisan ayına kadar birçok toplantı gerçekleştirerek fikirlerimizi, hayallerimizi ve isteklerimiz paylaştık. Yüzümle Mutluyum Derneği’nin ‘eşit haklar ve eşit şanslar’ mottosunu benimseyerek, derneğin kuruluş amacını oluşturan yüz bölgesinde görünür farklılığı olan bireylerin toplumda daha rahat yer bulması fikrini nihai hedef olarak belirledik. Bu kapsamda; sosyal hayat, iş hayatı ve birçok yaşam alanında farkındalık sağlamanın ve yüz bölgesinde görünür farklılığı olan bireylere karşı oluşan önyargının kırılmasının yollarını aradık. Tüm bunların sonucu olarak;
- Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi ve Sabancı Üniversitesi CIP ile üniversite iş birliklerinde,
- Youtube üzerinden gerçekleşen Sosyal Kafa ve Soramazsın yayınları, derneğin Vikipedi sayfası ve dernek hakkında Ekşi Sözlük entryleri ile sosyal medya platformlarında,
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi bünyesinde hazırladığımız afişlerin asılması için yapılacak iş birlikleri ile belediye iş birliklerinde,
- Borusan Enerji ile fotoğrafsız özgeçmiş uygulaması ile birçok atılım gerçekleştirdik.
Proje Amaçları ve Sonuçları:
- Hazırladığımız afişleri farklı şehirlerde insanları rahatça görebileceği yerlere asarak derneğimiz bilinirliğini arttırırken aynı zamanda sosyal medya platformları üzerinden yaptığımız yayınlarla ve hazırladığımız yazılarla da toplum bilincinde bir fark yaratmaya çalıştık.
- Üniversitelerle yaptığımız iş birliklerinde genç yaştaki insanlara ve akademik camiaya seslenmeyi amaçlarken; fotoğrafsız özgeçmiş uygulamamız ile de iş hayatında bir etki yaratmayı hedefledik.
- Belediyelerle olan iş birliğimiz ise insanlara daha kolay ve kısa yollardan ulaşarak derneğin tanıtımını yapmamızı sağladı.
Özetle bizler, hayata geçirdiğimiz ve geçirmekte olduğumuz bu projelerle, yüz bölgesinde görünür farklılığı olan bireylere karşı oluşan önyargı ve tabuların yıkılması, bireylerin herkes gibi eşit haklar ve eşit şanslarla toplumda yer edinmesini ve derneğimizin daha çok insana ulaşmasını amaçladık ve bu uğraşlarımızın da karşılığını almaya başladık.